Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Happy Birthday

Daisypath - Happy Birthday

Lilypie - First Birthday

Sunday, November 23, 2014

Hannan is here..!

Assalamualaikumwarahmatullah...

Hannan turns 1 week and 1 day. Alhamdulillah.. such an easy baby.. tak banyak meragam for now, hopefully for future too! heheh..

My plan was to deliver at Hosp Angkatan Tentera Tuanku Mizan at first, ye lah, Harith dulu pun kat situ kan, selesa and ok lah.. tapiiiii...... I think that will be my last time untuk bersalin kat sini lagi kott! If they still didn't upgrade the service lah.. hopefully there will be improvement for near future...

There were bloody show the day before. Asking my MIL whether to stay at home and waited for constant contraction or just straightaway go to the hosp, she suggested to stay at home first. sebab tak rasa sakit langsung time tu. and there were no one at home besides the three of us. kesian pulak Harith nak tinggalkan malam tu.

Esoknye, my sis and her husband came, she planned to go to IBEX at KLCC. I thught it will be my exercise kalau jalan banyak2, maybe ada contraction and ada jalan so I will deliver cepat sikit..hehe.. so kitorang pergi lah KLCC.. Hafriz kerja at that time. Time jalan2 tu, every 15 minutes ada mild to medium contraction. Memang kena cari tempat duduk every time the contraction came and go. tapi 15 minutes gap is still a long gap. Nurse kata kalau selang 5 minutes baru datang hosp. So then we walked, eat, walked..... balik je rumah, terus terasa makin cepat pulak sakit tu datang. Tunggu Hafriz balik kerja, then kitorang terus ke hospital. Sempatlah masak 3 jenis lauk dulu kat rumah, tapi tak sempat makn pun... Nasib baik sempat makan pisang goreng yang Hafriz belikan masa balik kerja tu.. tu jelah bekalan untuk meneran.,, hihih!

Sampai je kat HAT Mizan, dah ada 5 cm bukaan. patutnya dah masuk labor room. Tapiiiii, disebabkan oleh Dr pakar demam at that time, diorang terpaksa tolak my case to HKL.. ya Allah, bayangkan la dengan tengah sakit masa tuuuu,,,, tak tau nak kata apa, pasrah je.. ikut jelah.. Hafriz pun bengang kot time tu..

So that was my first time naik ambulance.. diorang tanya nak baring ke nak duduk. I prefer duduk. hopefully bila dah sampai HKL bukaan dah cukup..haha! laju sangat ambulance! dalam2 tengah menahan sakit, berdoa supaya ambulance ni selamatlah sampai, memang laju sangat2!

kat HKL, dah ada 7 cm bukaan, ok next diorang tolak terus ke labor room. Memang cepat diorang buat kerja, pasang itu and ini, aku dah tak tahan sangat time tu, cek lagi sekali, I was fully dilated..woohoo! alhamdulillah... tak lama lepas tu, lahirlah seorang lagi umat Nabi Muhammad ke dunia ni... alhamdulillah3!

Kesian Hafriz, dia tak sempat pun tengok baby lahir. He was still at the registration counter at that time! Sampai2 tengok baby tengah skin2skin contact with me..hehe...takpelah, next time ye abang.. kalini memang cepat sangat rasanya, apa pun, alhamdulillah, kami berdua sihat walafiat......

Oh itu je lah cerita my 2nd delivery.. mau rehat 2 tahun, then bolehlah nak pregnant lagi, insyaAllah, permudahkanlah rezeki kami ya Allah...

toodles!
Wassalam....

Wednesday, September 24, 2014

Wean Off

Assalamualaikumwarahmatullah and good day!

Dah 2 hari training Harith untuk wean off. Since umur dia 1 tahun 1 bulan dia dah x breastfeed. Tapi bila malam, mesti nak melekap je sampai tertidur. Until I have decided to wean him off from me..huhu..sedih, tapi apakan daya, less than 2 month our second bub will come out, insyaAllah.. so Harith, please make way to your adik baby ye..

Dalam masa beberapa hari before, dalam kereta waktu nak hantar dia ke rumah pengasuh, or before dia nak tido, I keep reminding him, 'Harith dah big boy, n*n*n no, no, no. Ummi popok ye'. Then he'll nod and say 'no,no,no'. Tapi bila I'm about to put him to sleep, dia akan merengek and I surrendered. Tapi sejak semalam, nekad betul untuk tidurkan dia without n*n*n. I ignored him, dia merengek jugak, lama2 popok dia, dia tertidur sendiri.

Tapi last night, I remembered one of my friend ada post kat fb yang dia bacakan storybook for his son until anak dia tertidur. Then i read him a story. I made up a story yang sebenarnya tak best pun, last2 dia tertidur sendiri! X sampai ending cerita lagi dia dah tertidur!


Well done baby Ummi..... You're a big boy now, you did a very good job!

Friday, September 19, 2014

hiatus

Assalamualaikumwarahmatullah and good morning!

I am 31 weeks today! Alhamdulillah everything went well, smoothly, the last check up marks me as the happiest mom on earth with 5 kg increasing on the weight scale! haha... padan muka, kan dah kena minum air gula.. hopefully it's not GDM (again!)

Preparation for this baby, it's 70% in progress.. banyak beli garments je sebab abang Harith punya barang2 masih elok dan boleh diguna. I can save much! Xpayah breastpump, storages, car seats, bouncers, yada yada...

Harith is in the phase of menceceh.. He walks everywhere chanting things that I don't even understand.. pity him, ummi yang xpandai translate what you are saying actually.. But, no 'ummi tak fahamla Harith cakap apa' in front of him. that will make him disappointed, kan? Ni pun dapat ilmu lepas baca few tips from a blogger elsewhere (xingat siapa). Seboleh2nya husband and I guessing what he's trying to say... semoga kami istiqamah..

I'm on my second semester for the master's programme in UTM Razak School.. Struggling to catch up with the already safety and health persons.. ye la, 1st degree ambik civil eng, tetibe master ambik OSH kan.. sape suruh! haha.. tapi alhamdulillah, kelas pun twice a month je, on weekend, so takdela rasa berat sangat.. semoga Allah permudahkan urusanku...

And alhamdulillah, finally dapat pun duduk kuarters! huh, lamanya tunggu baru dapat kan. So now kami busy packing, cleaning, organizing... rumah sewa sekarang adalah sangat best, tapi apakan daya.. jauh nak datang pagi2 tu.. goodbye 162 Residency... our second rumah sewa after the first one in Kg Pandan kerap sangat dilanda masalah air..

Oklah that's all for now..
toodles!!

Monday, April 7, 2014

updates....

Assalamualaikumwarahmatullah...

Kerja banyak, tapi staf yang I have to bekerja with tu takde petang ni, and it's still 4.19 pm, and I dont know what to do, so I blog! hehe..lama betul x membelog..

Alhamdulillah..dah berpindah ke rumah baru (still menyewa), yang lebih luas, lebih selesa untuk anak and bakal anak..oh, I'm two months pregnant now! alhamdulillah....

Harith dah banyak kemajuannya, latest, mlm tadi dia dah suap makan sendiri, comot tu mesti, tapi he's having fun with it. well done abang Harith..skejap je dah besar boy ummi ni.. sekarang dia dah start imitate apa kita buat, cakap je belum..once dah pandai ckp, i think we should be careful of what we utter everyday.. dah la slalu mengeluh, ckp xelok, iskkkk...

Harith still breastfeed at home, and skarang makin tak bleh lepas pulak, taktau macamana nak buat.. padahal dah mcm2 tips mil bagi, letak asam jawa, letak minyak cap kapak, tapi none of them yang i've tried. rasa kesian pulak.... tapi tulah, he'll be having adik soon, maybe lepas dia dah umur 18 bulan nanti, dah bleh stop slow2 kot,,, doa for me eh..

Oklah tu je, perut lapar..tak bleh fikir, sejak pregnant 2nd baby ni, kerap lapar plak.. no wonder la mama tegur badan dah naik..hihi...