Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Happy Birthday

Daisypath - Happy Birthday

Lilypie - First Birthday

Thursday, December 6, 2012

bad day

Assalamualaikumwarahmatullah. . .

Rasa geram sangat lah harini. rasa sangat ditindas. nak luah kat blog boleh? it's mine anyway, so xpelah kan nak membebel di blog sendiri..

Geramnya rasa pada my 2nd boss tu. saya dah planning baik punya, siap husband dah ambil cuti on next week untuk ambik saya and barang-barang semua untuk melapor ke tempat kerja yang baru. last2 minute, saya diarahkan untuk attend one-week course di taiping padahal saya dah bagitau awal2 yang saya ada appointment doctor on 10th and 13th and saya kena settlekan clearance di unit sekarang ni on next week. and i had promise to my new boss kat kl that i will be reporting on 17th. kejam sangat kan? saya ada masa 2 hari ni je to settle everything! dengan audit akaun, dengan investigation report, ape ni? kenapa bertimpa2 kerja yang datang di saat genting macam ni? as if there's no one else working here kan? padahal ada lagi officers yang boleh take charge of that course. tapi dia dikecualikan atas sebab yang saya tau sangat: supaya that personnel boleh ganti dia if ada meeting/kerja/anything, so that dia tak payah nak gerak kemana2. hei plis, you baru 2nd boss tau! bukan boleh dok goyang kaki!

Bila dah geram, mula lah teringat balik to all kekejaman yang dia pernah buat to me. waktu awal2 report sini, jangan cakaplah, ragging tu mesti. ok fine, takpe, sebab saya young officer, i accept that. tapi bila junior2 saya dah mula masuk, xpula mereka kena ragging macamana saya kena? ok, mungkin tu rezeki mereka..

Waktu saya ambil cuti kawin, saya still bekerja to the very last minute. padahal esok tu my nikah day, saya sanggup lagi dari perlis ke mindef untuk settlekan my work. lepas tu, after 4 hari lepas kahwin, which is masa tu saya tengah berhoneymoon di cameron highland, dia call bertalu2 suruh balik perlis sebab nak settlekan akaun! ya Allah geramnya masa ni...! habis je pergi cameron, saya angkut sekali my husband pergi perlis semata2 nak explain tentang akaun kat dia.

masa tu saya anggap takpelah, kerja kan.. nak buat macamana.. tapi bila dalam condition sekarang, junior2 saya bercuti kahwin selama 3minggu, and bila ada kerja sikit, dia boleh kata, 'takkan nak panggil diorang...diorang tengah cuti kahwin tuu..' WTH! cuti lama kottt... xkan xboleh nak sacrifice few days? and diorang memang ada kat tempat berkursus tu pun!

yang paling saya geram, i have told him that i have appointments on 10th and 13th, dia boleh kata, xpela,, hang pergi 11 hb, pastu 13 tu balik sini balik, dah habis appointment, hang pergi lah semula ke taiping! perlis-taiping adalah sangat jauh ok, dengan keadaan saya mengusung perut yang dah 36 minggu ni nak drive!

hish, kalau cakap pasal dia memang xkan selesai rasanya cerita ni! betula la kata suami, saya terlampau "ok, takpe, saya boleh buat.." saya ingatkan, bila saya buat macam tu, one day, dia akan ingatlah yang saya pernah mengorbankan cuti-cuti saya untuk bekerja, tapi tak pun...! rupanya dia ingat lagi senang saya nak kena buli rupanya.. lepas ni xde dah.. saya akan jadi selfish when it comes to work. saya dah taknak berlembut2 lagi dengan orang yang suka ambil kesempatan macam tu.

gerammmmm....!

p/s: tadi waktu saya masuk his office, bagitau saya dah settlekan audit segala, dia tanya saya 'nanti hang takde sape nak buat akaun ye? mana ada sapa aku nak harap..'  ohh sorry, saya senyum je lepastu keluar dari office dia. padan muka! selama ni saya sorang buat kerja tu kan? pandai2lah nak cari sendiri. once saya dah start cuti nanti, saya xkan layan dah call2 dari office ni, especially dia! sebab i belong to my new unit now!

Monday, December 3, 2012

apa yang perlu dan tidak perlu for a new mom

Assalamualaikumwarahmatullah...

Hasil daripada blogwalking yang memang hampir hari2 dilakukan kat blog2 mommies, so kat sini rasanya nak bercerita apa yang perlu dan tak perlu ada dalam checklist for new moms. Ingatan buat diri sendiri supaya dapat membezakan kehendak dan keperluan..

1. Breastpump
   Sekarang ni rasanya kesedaran untuk menyusukan anak dengan breastmilk makin bertambah kan? InsyaAllah, kalau diizinkan Allah, memang nak sangat2 menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu sebab khasiatnya..banyak! Mula2 dulu ingatkan nak beli breastpump ni time berpantang sebab nak try kat kedai. tapi, bila fikir2 balik, time berpantang tu mesti my mothers (both ibu tiriku n ibu mertuaku) tak bagi berjalan2 sangat ni. so kenala prepare awal2. Dalam hati ni mestilah medela FS atau PISA tu idamanku selalu, tapii harganya terlampaulah tinggi. maybe akan melabur kat medela swing dulu kot. nanti ada rezeki terlebih, melabur kat BP idaman pulak ye:)

harga di blogshop ni for medela swing= RM 610 - RM 630

2. Stroller
   Perlu ke di awal2 kelahiran ni? rasanya tak kott... sebab xsanggup rasanya bawak baby kecik berjalan2 kat shopping mall. kesian baby..kadang tengok mak2 bapak i selamba je bawak baby, dengan tak pakai sweater, baju pendek jalan2.. kesian tau. sejuk baby tu.. so, maybe stroller akan dibeli once baby dah dibenarkan berjalan2 bersama ummi and abinye.. dulu terbekenan kat scr6 tu. tapi bila tengok real life, rasanya..err,, bulky sangat kot! lagipun, nak cari yang ringan2 and kecik je, dan semestinya tough! sudah jatuh hati dengan stroller Combi.. insyaAllah ni pun ada rezeki abi belikan ye baby!

harga Combi Well Comfort dari blogshop ni= RM 799.50

3. Carseat
   This is essential! Masa nak bawa balik baby dari hospital, takkan nak pangku dia sepanjang perjalanan kan? so rasanya biarlah dia dok selesa dalam baby carseat tu je. I opt for carseat cum baby carrier sebab senang.... kalau dia tidoq just angkat je carrier tu bwk masuk restoran. plus, baby carrier tu boleh act as rocker jugak.. ni pengalaman ibu mertuaku jaga baby safa yang cute tu. memang senang je bawak dia jalan2 bila letak dalam carseat. ok, yang ni dah tak perlu fikir sebab ibu mertuaku dah belikan untuk cucunya:) thank you jiddah! we love the colour.. rasanya baby will love it too..

kak safa dah try dulu..hihi..

4. Nipple cream
   Ohh.. baca pengalaman kawan2 yang menyusukan ramai yang kata menyusukan baby tu sakit! memanglah dah banyak baca and tengok video cara2 untuk baby latch dengan sempurna, tapi setakat teori, belum tentu praktikalnya berjaya kan? so, kena prepare awal2lah.. I opt for medela purelan. it's safe for baby too, so xdelah perlu nak cuci krim tu time baby nak direct feeding..


5. Baby bather
   Ni dah terbeli awal haritu kat onebabyworld sebab my ibu mertua kata mudah la nak mandikan baby nanti, hafriz pun senang.. ok, ni memang memudahkan untuk memandikan baby sebenarnya.. tak payah nak beli basin untuk baby tau..


harga kat blogshop ni=RM 69.90

heh, takat tu je yang terfikir kot.. nanti kalau rajin, kalau ada masa, kalau rajin lagi sekali, bolehlah post lagi pasal baby..

p/s: lagi 2 hari nak masuk 36 weeks. my hospital bag xready2 lagi...

Monday, November 26, 2012

at 34th weeks of pregnancy

Assalamualaikumwarahmatullah. . .

Mood sekarang tengah happy sangat2, baby pun happy lately, sebab dia punya pergerakan tu. . .sangatlah aktif! sampai kadang2 sakit jugaklah menahan dia punya kicks. xpe2 baby, awak siaplah nanti, dah kuar nanti, ummi bedung2kan awak! hihi!

Alhamdulillah, happy sebab sekarang tengah busy nak berpindah bekerja ke tempat baru. bukan tak sayang unit kat perlis ni, tapi, apakan daya, niat untuk duduk tinggal sebumbung dengan encik suami lebih menebal. Cukuplah 9 bulan terpisah (eh, 9 bulan je punnn). .ye lah, nanti baby dah kuar, kesian pulak abi dia xdapat main2 dengan dia kan, kalau duduk jauh?

3 tahun duduk kat perlis, memang best. . .suasana tenang je rasa. pagi2 pergi kerja, kiri kanan lalu tepi sawah. .kalau time dah hujung2 tahun ni lagi best, sejuk je. . .siap nampak kabus lagi. traffic jam? memang xdelah kan. jalan sampai 3 lane, tapi kereta yang occupy jalan, adelah 5% je kot at one time. kerja? ok, xbusy sangat. tapi kalau nak attend mesyuarat yang jenuh tu. sebab HQ sume jauh2, kt sg petani lah, kt taiping lah, kat kl lah. Shopping? memang tak banyak tempat nak pergi, so jimat jugaklah. sebab yang paling best pun ada C-mart je. Arau tu kira dah macam Bangsar la kat sini. .best jugak tau! sebab kat situ sume kedai ada. .

Tapi apakan daya, tak sanggup rasanya nak berpisah lama2 dengan encik suami. lagi pulak baby xlama je lagi nak keluar. .so better duduk bersama, so kasih sayang pun dia dapat dari dua2nya. bukan kata kalau dok jauh xdapat kasih sayang, tapi it's better kan. . .lagipun, sampai bila kan? kesian encik suami xdapat merasa masakan isteri hari2. (ok, lepas ni kena jadi super rajin, kena masak hari2, azam nih!)

2 minggu je lagi di sini. banyak barang dah pack. tinggal yang penting2 yang nak guna je yang xpack lagi. beg baby ofcos la kan. . dah lama ready dalam kereta. beg umminye je xpack2 lagi. sebab? malas! padahal bukan susah punnn. . . .

Barang baby alhamdulillah, rasanya dah 98% dah siap kot! mana lagi 2% ye? stroller and breastpump je belum lagi kot. sebab stroller masih belum nak dipakai kot at early month nanti. breastpump pulak nak try sendiri kat kedai. ye lah, setakat baca review orang kat blog, mana sama kan? masing2 punya badan, masing2 punya performance lah. so, yang ni akan dibeli time pantang nanti, insyaAllah. . .

hospital pilihan untuk bersalin? rasanya ke Hosp Tunku Mizan kot. mula2 dulu nak ke Annur Bangi, tapi sebab kekangan waktu, xmenyempat2 nak check up di sana, so Hosp Mizan idaman hati. lagipun, as army personnel, manfaatkan je lah kemudahan yang disediakan kan? dengar from skot2 yang dah bersalin ke sana, semua bagi good review, hospitalities pun macam swasta nye hosp.

Huhh. . .banyak betul cerita in one entry. oklah, till then! kalau rajin saya menaip lagi:)

Friday, October 12, 2012

Perkahwinan Jarak Jauh (PJJ)

Assalamualaikumwarahmatullah

lamanya xmembelog kat sini.. entahlah, selalu hilang mood bila nak start type something dalam ni. last2, blogwalking je ke blog2 yang sarat info. ttg babies, pumps, parenthood, parenting skills,kadang2 tersinggah blog resepi2, kadang saja2 suka baca cerita orang lain..

rindunya rasa hati ni pada suami, rumah, ibu, ayah, adik2, semuanya lah! bila rasa rindu, call. kalau rindu sgt2, video call, kalau rindu sangat2 lagi, hurm, menangis kot. ish2 apelah hati ni lemah sangat. suka sangat nak rasa sayu. ye lah, balik kerja, rutin yang sama. kosong. balik bilik, kemas2, basuh baju, xmasak, sebab rasa xberbaloi je nak masak untuk diri sendiri je.

bila dapat balik rumah, petang jumaat lepas kerja baru dapat gerak. ada duit lebih sikit, naik flight, oklah sejam je. tapi, kalau dah hujung bulan? naik bas. alamatnya memang 10 jam dalam bas je, bangun, tido, bangun, tido. pagi sabtu baru sampai. nak drive? oh NO. penat sangat drive sorang2 perlis-nilai. xekonomik. sempatla jumpa suami kejap. tapi kalau suami kerja malam, or petang, dapatlah baki masa sikit2 luangkan masa dengan dia yang tersayang. ahad pagi? mood mula berubah. sebab dah start packing.
eh, nak pack ape? unpack pun xsempat. hurm...

suami selalu pesan, jangan mengeluh, xbaik.. lagi selalu dia pesan, bukan kuantiti yang penting, tapi kualiti masa yang kita guna tu. yang paling xtahan bila dia kata, 'sayang strong kan? abang tau, sayang n baby strong, mesti boleh'. ok ni part yang xboleh tahan, wajib airmata jauh bila dia cakap macam ni..

tapi tu lah, memang time dia pujuk, hati ni rasa terpujuk. tapi, lepas tu, mesti hati yang jahat ni tetap nak protes. kenapalah kena macam ni?? kan bagus kalau kami terpisah antara sempadan negeri je, bukan terpisah bernegeri-negeri??? arghh.. jahatnya hati ni..

hurm.. setiap hari, setiap waktu, xputus2 doa, dekatkanlah kami.. sesungguhNya dia dah tetapkan sesuatu untuk kami. Dia dah merancang jauh lebih baik daripada apa yang kami minta. bersabarlah hati..

abang, harap-harap bila baby dah keluar nanti, kita xdok jauh lagi camni ye? huhu..

Wednesday, July 25, 2012

Hantaran DIY EVA flower + tissue flower

Assalamualaikumwarahmatullah. . .

Dah 4 bulan kahwin baru update pasal hantaran kan? haha.. ook, ni hasil kerjatangan sendiri tau! suka2 je hias2 sendiri my hantaran for encik mohd hafriz=)

yang ni jam tangan


yang ni coklat. ritter sport minis+ferrero rocher+hershey'e kisses


yang ni sape tak kenal? kemeja la...


ni overall nye lah.. xlarat nak upload satu2.. time ni ada bakul yg xsiap lagi

Itu je lah kot.. senang kan? DIY saja! jimat banyakk....

Friday, July 13, 2012

Milestone for baby and me=)


Assalamualaikumwarahmatullah..

Harini terlebih rajin nak buat milestone kat paint.net.. ni panduan saya untuk prepare and beli and survey barang2 baby. kalau financially freedom, xde masalah kot untuk beli barang2 ni bila2 pun, tapi for me..yang memang mementingkan budget bulanan dibuat, supaya xtersasar jauh, kena ada milestone macam ni. so kita boleh prepare for the worst kan?

here is mine. sebelum ni tulis atas paper je.. ingat nak tepek je kat sini, tapi since kualiti gambar xok, so conteng2 kat atas paint.net lagi nampak.

here is my milestone..hehe

Ok tu je..tata!

Thursday, July 12, 2012

Fesyen Aidilfitri 2012

Assalamualaikumwarahmatullah. . .

Memandangkan beberapa hari lagi kita nak menyambut Ramadhan yang barakah, mesti la ramai dah berfikir2, fesyen apa ye. nak pakai time raya ni? tahun ni langsir nak buat style apa ye? hurmm, berapa ye budget untuk bagi kat anak2 buah tahun ni?

See, mesti ada kan, terfikir? Of course la solat tarawih, kemuliaan Ramadhan, pahala berganda2, tak tertinggal. .

Meh saya bagi tips nak? sempena nak raya ni, mesti ramai dah siap tempah baju, almaklumlah, masuk je ramadhan tailor sume tutup kedai sbb banyak sangat kain tak terlayan. Umi saya (ibu tiri saya) pun salah seorang yang memang tak menang tangan dok menjahit. dah la bekerja, menjahit lagi. .huh, penat!


Tips ni kan, saya dapat lepas baca majalah Anis keluaran July 2012. Jom!!!

1. Pilih pakaian, tepati syariat. Cuba kita tengok balik almari baju kita, berapa banyak baju yang menutup aurat, and berapa banyak baju yang membalut aurat? kalau saya sendiri, banyak jugak baju yang membalut rasanya.. apa kata kita ubah fesyen tahun ni nak? pakai yang longgar2 kan selesa..banyak pilihan yang ada sekarang, jubah, abaya, malah dress pun boleh transform jadi baju yang cantik kan, kalau kena gayanya=)

2. Elak Terjebak Dosa Tabarruj. Tabarruj tu ape? ok, tabarruj tu, macam mempertontonkan perhiasan dan kecantikan kepada lelaki ajnabi serta 'segala hal yang menguja fitrah seorang lelaki'. Cuba tengok fesyen tudung zaman sekarang, kalau boleh segala jenis perhiasan kita nak gantung kat tudung tu kan? dah macam kereta berhias..hehe..saya suka tengok Irma Hasmie sekarang, rasanya bukan saya je kot, ramai suka tengok. Simple je, bersih je penampilan dia, tudung dia pun tak berlebih2an, dan yang penting, tutup apa yang wajib ita tutup, kan? Jom bergaya macam dia nak? mesti lagi cantik kan?

3. Tidak Mengenakan Pakaian Syuhrah. Pakaian syuhrah tu macamana ye? haa...tau tak kalau orang kata mencapub? mencari publisiti. publisiti macamana? ada 2 tau, yang pertama, berlebih2an sangat supaya nak tunjuk kat orang kita ni kaya, mampu beli baju yang harga sampai ribuan ringgit..supaya orang kagum kat kita, bahawa kitalah yang paling anggun pada hari tu.. dan yang kedua, pakai pakaian yang 'lusuh ala menghina diri'. kononnya kita yang paling zuhud, kelihatan alim, yang paling kuat beribadah..ha, pernah tak feeling2 macam tu? So, tu semua berbalik kepada niat kita kan? Kita pakai sederhana je, tapi orang nampak kita indah, nampak kita anggun..kalau macam tu nak buat macamana? terima je lah pujian dan syukur..

4. Sesuaikan Baju Dengan Aktiviti. Apa kata tahun ni kita pergi surau atau masjid untuk solat sunat hari raya dengan pakaian yang sesuai? Cuba bayangkan kita pakai kebaya ketat, material kain pulak dari satin, agak2 selesa tak kita nak beribadah? panas.... walaupun masjid ber aircond, tapi biasalah, hari raya mestila penuh masjid kan? pakailah pakaian yang selesa.. Lagi satu, bila kita beraya di kampung, mestilah masa tu kita nak mengeratkan silaturrahim dengan sedara mara yang kita dah lama tak jumpa kan? So kalau dah pakai pakaian yang mewah sangat, sampai susah nak sinsing lengan sikit bantu2 buat air or isi kuih dalam balang, buat apa? takkan kita nak dok atas sofa dengan budak2 kecik sambil tengok tv, padahal yang lain sibuk di dapur kan? apa lah kata orang.. lagi pulak, apa lah kata suami kita..malu dia kat adik2 yang lain agaknya..

So, what say you?

*And jangan lupa, bila kita dah siap berhias cantik2, tapi bila orang datang rumah, tak cantik... langsir pun memang tak tukar2.. maksud saya kat sini, bukan kena setiap kali raya kena tukar langsir or kerusi baru.. boleh je pakai langsir yang tahun lepas, asalkan bersih, nampak molek je macam kita jugak=)


Thursday, July 5, 2012

Surveyed Avent Feeding Set

Assalamualaikumwarahmtullah. . .

Hasil survey dari beberapa websites seperti saudagar uk, kedai ibu, barang bayi murah, dan kcdream, amazon, dan ebay,
maka disini dapatlah julat harga barangan2 feeding jenama Avent seperti berikut:


1. Avent ISIS Duo Electronic BPA Free (RM 1036 - 1600)



3. Avent Single Electric Breastpump (RM 337 - RM 650)




2. Philips Avent 3 in 1 Steriliser (RM 174 - RM 329)




3. Philips Avent Digital Food and Bottle Warmer (RM 194 - RM 249)




4. Philips Avent Electric Food and Bottle Warmer (RM 149 - RM 157)



harga2 kat sini adalah antara yang termurah jugak, sebab saya survey pun sites yang menawarkan harga yang murah je.. kalau ikutkan, paling murah ialah beli sendiri di UK, contohnya beli dari amazon.com, tapi postage fees dia mahal ye kalau nak hantar direct to MY. Lainla kalau ada adik or sedara mara dari sana, so upahla diorang sket tolong bawakkan ke Malaysia=)

kenapa semua barang Avent ye? sebab. .breastpump Avent ni, opening bottle dia tu xfit dengan most jenama lain. Besar sket. So kenala beli jenama Avent utk warmer, steriliser dia kan?

happy surveying!

Wednesday, July 4, 2012

Kenapa yang follow ramai dari Indonesia?

Assalamualaikumwarahmatullah.. Kenapa ye, bila check balik yang mengfollow blog ni ramainya dari negara jiran, Indonesia? dulu sebelum ni pernah letak chatbox kat blog, and yang tukang chat pun ramainya dari Indonesia. and one more, pernah saya update tentang persiapan kahwin, dan ada yang tukang komen utk rujuk tentang tempahan bunga. bila bukak link yang dia bagi, kedai bunganya terletak di Indonesia. aik? Gimana berlaku srupa itu yang dong? adakah mereka ini perisik2 dari Indonesia? oh please, my blog ni takde rahsia kerajaan pun.. tapi kalau orang Indonesia suka baca, silakan..xkena bayar pun..salam ukhuwwah dari saudara seagamamu=)

Sunday, July 1, 2012

My organized, dream house

Assalamualaikumwarahmatullah...

Since our house will siap in early January 2013, I have been searching for the things to complete my house, my small little house in Desajaya Villa, Senawang. And I think, because of the small space, what's important is how will I organize things in my house to make it look more spacey and more.. ermm.. cozy=)



So let's feast our eyes with these convenient yet easy-peasy-lemon-squeezy-tips taken from marthastewart.com.

Enjoice!

1. for living room:

remote corral


umbrella stands


stand-up storage (ideal for your photo album, magazines, etc)


desktop organizer for small notes


2. the kitchen helper






3. bathroom




4. store-room




Happy organizing!

Wednesday, June 27, 2012

Nightmare turns beautiful scene-MasyaAllah!

Assalamualaikumwarahmatullah. . .

2 minggu lepas, I was experienced light bleeding dalam 2-3 hari mcm tu.. asal bangun tido je ade, and yang paling risau bila dia start kuar fresh blood..dari pembacaan kalau impantation bleeding tu mcm light pink spotting mcm tu je. and fresh blood means there's something threatening your pregnancy.

Cuak sangat! tapi cuak2 pun, boleh plak saya degil xmau pergi klinik utk check ape2. relax...je. konon2 nak tunggu if bleeding tu teruk baru nak pergi jumpa doktor. Sampaila awal minggu ni saya mimpi yang paling teruk. Saya mimpi saya keguguran. Siap nampak bentuk my little baby amongst the blood yang kuar. .

Maka tanpa berlengah2 lagi, esoknya minta excuse from my senior utk balik awal sbb kalau nak jumpa Dr Tinny kena pergi before 5pm. lepas tu dia akan rehat n malam tukar dr lelaki pulak yang bertugas. No No.. xboleh dr lelaki. . Sampai je 10minit before 5pm. Ingatkan datang nak buat buku terus kat klinik. tapi bila Dr Tinny tanya, saya plan nak bersalin kat mana, and saya kata AnNur di Bangi, terus dia tak bagi. dia kata 'jauhnya. . kalau awak bersalin pada bulan ketujuh macamana? kalau ada complication macam mana? This is your first child, kami taktau pattern kesihatan awak macamana..'

ok, pasrah. .terpaksa buat jugak di KKIA. malas sebnanya sbb kena tunggu dan tunggu dan tunggu. . haih. .

Dah tu dr pun scan. .moment yang paling mendebarkan sangat2 pasal takut ada pape terjadi to my baby. .tapi bila tengok je kat skrin, dr tunjuk baby's heartbeat, 'tengok ni, aktif heartbeats dia..' ' this is baby's leg, this one's baby's hand, look, that's the position. '

rasa macam kata2 dr tu xberapa kedengaran je. . asyik sangat tengok skrin tu, tengok heartbeats di yang aktif tapi sangat kecik. .sangat comel, kaki dia, tangan dia. . .oooh, MasyaAllah, beautiful! tak henti2 senyum tengok imej scan yang dr bagi.

patutla selama ni org excited tengok imej tu. seblum ni saya sendiri pelik, nampak apa kat situ? xpandai nak interpret sebab yang saya nampak hanya blurry white n black. . tapi, bila tengok sendiri punya. .tak henti2 senyum. . . seronoknya hati ni. . .

kesian husband, dia jeles sorang2 bila saya cerita moment 'meeting' saya dengan baby tadi. .hihi. . .

Tuesday, June 26, 2012

stresssnya!

Assalamualaikumwarahmatullah...

baru je lepas angkat call from an old colleague. Bertanya pasal teman sekerja yang dipuji melambung2. Ok fine. cepatnye berita tersebar.. baru je semalam mengadu kt a friend perihal cerit yang xbest ni.

Semalam saya dipanggil oleh my 2nd boss, asking why this and why that.. memang saya akui, banyak makan semut agaknya akhir2 ni, terlupa itu dan ini. but at least, I DO MY WORK SUCCESSFULLY OK!!! sampaikan kerja orang lain yang didivertkan kat saya pun saya buat je. saya yang menurut perintah.

and finally, saya jugak yang dikutuk dan paling teruk, he keeps comparing me with my junior! kalau kerja junior tu memang tip top, buat kerja bagus sangat takpela jugak. ini tak, dah la banyak mulut, merenyeh sana sini, banyak excuses, last2 dia dapat nama yang harum, nama saya jugak yang busuk. geramm! Siap kata 'dia boleh je nak borak2 dengan aku'.. see? saya tau la saya bukan jenis orang yang suka berborak, layan gelak, gosip, umpatan awak tu. saya memang tak suka ok! yang pandai berborak, yang pandai layan gelak, semuanya dapat tempat di hati dia. semuanya akan di excuse dai membuat kerja. saya jugak yg kena jadi kambing hitam, pergi kesana sini, buat itu dan ini. wattheff?

inikah keadilan dalam bekerja? tak adil langsung. tapi memang jenis saya, buat kerja tanpa sebarang excuse. yang saya tau cuma 'ya tuan, yes sir'. saya xpandai nak merenyeh, mengexcuse macam2.

hurmm...sedih =(

Wednesday, June 6, 2012

pengantin baru 3 bulan

Assalamualaikumwarahmatullah..

Kebetulan suami datang ke Perlis minggu ni, so saya telah decide untuk masak sendiri di rumah.

padahal..

kat rumah saya ni mana ada dapur, rice cooker semua? yang ada hanya kipas, tv, sterika, kettle. haish. cmne ni.. xkan nak makan luar je sepanjang seminggu suami disini?

ok. so kami pun berjalan2 ke Kangar untuk tengok kedai letrik. survey2 barang. terberkenan dengan washing machine automatic Sharp yang harganya cuma 800+ and peti ais Panasonic yang harganya 600+.

Tapi..

bulan ni sangat sengkek. dengan gaji yang telah didebit sebanyak RM 700+ sebab skim SBPA yang askar dh pakai awal2 tu, xjadi pakai. so kena pulangkan balik la ape yg dh terambil. banyak tu 700+. dengan mesbill tertunggak yang aku bayar bulan ni sebanyak hampir RM500. see? tu dah tolak RM 1200 dari gaji bersih. maka tinggal la tak sampai RM 1k pun utk bulan ni. huh, sedih.. nasib baik kete dh bayar awal2 haritu..

Maka, saya and suami hanya mampu membeli multicooker untuk bulan ni. saya siap desak suami utk mengeluarkan wang tabung kami utk membeli keperluan2 yang lain. tapi suami xbagi. 'kalau ada kecemasan tiba2 nak jadi cmne??' huh, tu husband yang kata. ok2, suami betul. dia lebih berfikiran jauh. saya mmg berfikir utk time tu je. ish!

Maka..

semalam sangat best. beli keperluan memasak untuk malam tadi je. nasib baik suamiku vegetarian. so xpayah pening nak beli ayam daging udang ikan segala. cukuplah dengan hanya brocolli, capsicum, carrot.. dia dh cukup gembira.. buatkan je sup sayur, telur dadar n nasi putih. perut dia happy mkaan mcm tu. saya pun happy sebab tak payah pening nak masak kari asam pedas segala. heheh dasar pemalas!

Bila dah sampai rumah, taktau nak masak kat mana.. maklumlah mess, maka perabot dalam bilik cuma ada katil single, almari, meja, kerusi. meja dah buat tempat letak tv, xkan nk masak atas tu jugak? maka option yg ada cuma meja ping pong kat ruang tamu yang dah tak dignakan lagi. Suami pun ambik kain basah lap2 meja tu and alas2 dengan surat khabar. oh, daifnya rasa time tu.. memasak lah saya atas meja pingpong yang besar tu, sambil suami tolong cuci2, kemas2 pape yang patut.. terasa indahnya time tu. maklumlah, selama ni kami masih duduk di rumah parents yang dh tersedia segalanya and selalunya saya tak masak pun sebab ibu mertua awal2 lagi dh buat segala. saya tolong tengok dan mengacau je..hehe..

dah siap2 masak, kami makan berdua. juga di meja pingpong. terasa miskinnya.. makan dalam tupperware, alas dengan suratkhabar. mcm kat asrama pulak. tapi terasa indahnya=) walaupun sup sayur saya malam tu terkurang masin, telur dadar yang jadi scramble egg, tapi perasaan tu, sangat indah=)

hurm. tak sabar nak duduk rumah sendiri. tak sabar nak duduk berdekatan dengan suami. tak sabar nak dapat pahala berganda setiap hari.

suamiku, I love you..

Monday, June 4, 2012

mother's milk is the best!

Assalamualaikumwarahmatullah..

Terlalu awal rasanya untuk post pasal breastfeeding things ni tapi, pendidikan awal tu kan penting, betul tak?

Selama ni, aku tengok ibu2 akan menyusukan anak sampai 3 bulan(kot) and then akan beralih ke susu formula. So dulu aku pun dah start2 calculate berapa banyak yg aku kena spend utk beli stok susu formula dalam sebulan. banyak tu.. kalau setin dah RM 60+, bayangkan sebulan berapa? setahun? tiga tahun? banyak okeh....

Tapi kan lately, dh banyak kempen kesedaran tentang pentingnya susu ibu untuk tumbesaran baby.. khasiatnya jangan katalah, memang the best! and yang lagi best.. Allah bagi anugerah susu tu percuma je.. tak payah bayar2.. cer kira sekarang berapa banyak kita bleh berjimat kan? =)

So atas kesedaran tu, saya telah berazam utk mem breastfeed bakal baby yang akan lahir nanti.. insyaAllah dengan keizinan-Nya.. semua ni terinspire waktu saya pergi menumpang kasih kat rumah one of my friend time kat ATMA (UPNM) dulu.. Kapt Mas TUDM.. banyaknye stok susu kat rumah dia! pergi rumah dia, macam pergi gallery penyusuan tau. dengan buku2 parenting, buku2 breastfeeding, panduan itu dan ini.. semuanya berkaitan anaknya.. time tu lah saya rasa, if she can do it, why i cant? kat rumah dia sekarang ada 3 peti ais. 1 peti biasa, 1 deep freezer which is exclusively for the milk storage and satu lagi small fridge, ni standby in case dia kena pergi kursus kat mana2, dia akan angkut sekali. oh my! besarnya pengorbanan.. dah la suaminya jauh di Kuantan, so segala keperluan anak dia, dia buat sendiri. kagum=)

ok back to the topic, sejak mengandung ni, saya rasa ni keperluan paling utama yang saya perlu sediakan. firstly, education berkenaan kepentingan susu ibu. then education to prepare myself: mentally and physically. then, part yang paling best: window shopping! hehe... saya dah pun mensurvey banyak page (ok, window shopping online je..) untuk membeli breast pump and its accessories ni, termasuklah deep freezer, steriliser etc.

Memula survey, saya sangat berminat dengan produk Philips Avent ni.. nampak meyakinkan, and design breastpump dia nampak comfy sangat. dah tengok youtube segala terus jatuh hati..saya pilih Avent ISIS IQ Duo :



tapi kan, bila saya memblogwalking di sana sini, kebanyakannya memilih Medela.. hurm.. rupanya breast pump jenis Avent ni sizing muncung botol tu xsama dengan botol2 yang lain, so maknanya u have to buy bottles from Avent, which is expensive according to my pocket.. walaupun kaler biru to mmg me likey so much! Kalau pump jenis Medela, boleh fit most bottle, jenama tommee tippee ke, jenama little bean ke, Autumnz ke, eh macam2 la.. so maknanya.. bye2 Avent! Medela is my first choice now=) apepun, tepuk poket, tanya selera!



oklah. till then. tata!

Thursday, May 31, 2012

aku terima nikahnya...


Assalamualaikumwarahmatullah..

Sudah 3 bulan menjadi isteri kepada suamiku, hafriz..
Alhamdulillah
segalanya berjalan lancar.. majlis yg cukup sederhana tapi meriahnye! sampaikan nasi xcukup kena buat tambahan lagi 10kg beras. Alhamdulillah.. terima kasih atas pertolongan dan sokongan makcik2, saudara mara, sahabat handai semua.. we love you all lah! muah2!

Kehidupan sebagai seorang isteri..... hurm.... xmerasa sepenuhnya lagi sebab kami masih terpisah, aku nun jauh di Utara Perlis.. dan si suami di central region, Nilai.. xmerasa lagi kehidupan berdua sahaja. kalau balik pun, masih menumpang kasih di rumah ayah ataupun rumah mertua.. masih menumpang makan masakan ibu atau umi ku.. aku tolong potong2 bawang je.. hehe..

Memang xsabar nak tunggu posting order keluar sebenarnya..bukan xapply, tapi masa xmengizinkan lagi untuk kami hidup bersama, berdua.. ehh, sekarang dah bertiga.. Alhamdulillah... 'nikmat yang mana yang harus kudustakan'.. Baru 3 minggu lepas aku dah disahkan pregnant oleh dr Tinny.. Alhamdulillah syukur... awal rezeki yang Allah anugerahkan kepada kami.. syukur2...

So from now on.. dah xde dh pasal keperluan kahwin atau yg sewaktu dengannya, keperluan bakal si kecil ni yang akan memenuhi ruangan blog comel yang sepi ni..hihi..

till then!
tata=)

Sunday, February 26, 2012

updates lagi 5hari..

Assalamualaikumwarahmatullah

5 days more. and I am? sit in front of kipas angin dalam bilik ni. Perlis sangat panas ok!!!

sepatutnya, bila 5hari lagi, saya dah patut cuti. tapi..

=(

saya tak balik lagi sebab..

=(

saya saje balik lewat so saya boleh cuti panjang lepas kahwin!
hihi=P

oklah nak semak updates:

1. Pinjaman confirmed! Isnin perlu ke PALAPES UNIMAP untuk ambik pedang sebanyak 10 bilah (8-pegawai sword bearer, 1-pengapit, 1-cutting cake ceremony, total-10)

2. Pembelian rebung dari Perlis confirmed! Juga diambil pada petang isnin lepas waktu kerja.

3. Pembelian ikan dari Jeti Kuala Muda confirmed! Pagi2 hari Selasa collect di Sg Petani.

(eh, apa pasal rebung, ikan sume ko nak bawak balik ni ruzana?? haha....kan kat utara ni murah, so semuanya boleh beli dari sini)

4. Baju nikah dah siap! hehe tenkiu cik nani...cantik sungguh baju nikahku, lepas ni boleh tempah lagi, harga pun sangatla affordable, tak payah pergi tailor mahal2 pun =)

5. Bunga pahar TAK siap lagi! waaaa....dah xde mood nak DIY ok... maka esok kena pi Rainbows kat arau, ready ade kn ada=)

6. Bilik Pengantin dah kemas, perabot je tak sampai lagi...

7. Spa n final fitting appointment on Rabu.

8. Legal documents have been sent to encik mohd hafriz=)

9. Bagpiper confirmed!

10. Pengapit confirmed! Naz n Dayah untuk upacara non-regimental, Naz n Ella fr the regimental ceremony.

11. yang lain tak dak pa.. tunggu nak balik seremban je nih=)

Sunday, February 19, 2012

updates

1. pinjaman pedang from PALAPES UNIMAP -DONE!

2. sword bearer's officers -PENDING. (got Kapt Marzuki as an in-charge)

3. groom's pengapit -DONE! (Mr Naz)

4. bride's pengapit -DONE! (Kapt Ella)

5. red carpet and the arch -PENDING. (got to ask from mak andam)

6. tempahan kueh-mueh for the majlis doa selamat -PENDING.

7. caterer -DONE.

8. final fitting -PENDING. (next wednesday)

9. bagpipers -DONE! (kpl taufik 15Malay)

10. hantarans -DONE!

11. bedroom -PENDING. (tunggu perabot xsmpi lg..grrrr)

12. nikah's attire -PENDING! (oh my! gila la kalau tak siap lagi!!!!)

13. ok yg lain xingat dah. ngantuks.. byebye!

tudung?

Assalamualaikumwarahmatullah.

kalini issue tudung yang akan dipakai semasa ketiga2 majlis saya. Pasal tudung pun bleh jd isu kn? haha..

setelah melihat profile2 mak andam saya, saya kurang berkenan tengok tudung2 yang dipakaikan pada pengantin tu.. mcam over sangat la..i want something sweet n simple n NOT too over the top..

jadi setelah membrowse gambar2 kahwin orang lain, saya berkenan terhadap tudung2 berikut:


1. heed



2. tahirah



3. google.(ala xingat link mana)





ok. simple kan? tapi susahnye nak cari inner awning yang betul2 ok with my face.

Saturday, February 18, 2012

deko, deko..

Assalamualaikumwarahmatullah..

current project.

1. hiasan bedroom

2. hiasan guestbook table



paling kiri, dalam piring tu letak bunga rampai. letak kat bilik. location? entah, xfikir lagi. lavender dlm pasu besar tu pun sama. letak atas meja solek




akan diletakkan lilin besar di tengah2. nak cari lilin kat mana ek?

Honeymoon!

Assalamualaikumwarahmatullah...

hehe..best kan tajuk tu? memang teruja sangat.. mana taknya, dah berbulan2 kerja yang stress ni, akhirnya boleh pergi bercuti tak lama lagi.. and yang lagi best, berdua dengan bakal suamiku=) opps, time tu dah jadi suamiku la..

setelah insiden kena tipu semalam, melayang RM 200.00.. tapi takpela, slalunye bila insiden melibatkan kehilangan duit ni, ayat penyedap hatiku adalah, "maybe duit yg hilang tu adalah duit hail kerja yg kurang berkat kot".

cari punya cari.. memangla kalau berduit lebih tu rasanya nak je melancong jauh2, in my terms, jauh2 tu adalah sejauh kota kinabalu ye..hehe.. teringin jugak nak merasa nexus karambunai yang selalu dikata2 orang tu.. tapi apakan daya, financial selepas kenduri ni adalah sedikit kesesakan, maka percutian impian tu mungkin akan dilaksanakan lepas ada rezeki yang terlebih2 nanti ya...

jadi setelah baca reviews dari banyak tempat, hatiku terpaut (cewah..!) pada pemandangan dan yang penting, harga hotel ini.... Century Pines Resort, Cameron Highlands.. mari layan gambar sat...






cantik kan, sorry la kepada pemilik2 gambar, saya google je tadi, trus terlkluar gambar2 ni..

yang bestnya, hotel ni bagi diskaun based on the nights we're staying. as for us, kitorg dpt 25% discounts dari harga asal=) dah tengok kat agoda and booking.com, then akhirnya kami book melalui hotel tu sendiri.lagi jimat tau.....

memula ingat nak ambil honeymoon packages je, tapi bila tengok ada 2 je yg available iaitu di Rossa Passadena (rates lebih kurang RM 700 for 3D 2N) and Equatorial Hotel (rates lebih kurang RM 988 for 3D 2N), macam xbest pulak.. lagipun my bakal suami tu seorang vegetarian (tapi kalau burger king dia boleh layan pulak), so we decide not to take the package. rugi2..

rates utk hotel ni, untuk masa ini, adalah lebih kurang RM 179 per night. so untuk 4D 3N, termasuk other charges, tolak diskaun, adalah lebih kurang RM 580+. ok la tu,, berbaloi2 kan..

so now, i'm counting days........ untuk selamat menjadi isteri kepada bakal suamiku.. dan selamat menjalani percutian yang indah itu, insyaAllah..

2 minggu lagi! cepatnya!!!!

Sunday, February 12, 2012

the work is crazy



rasa macam nak marah sambil buat muka macam ni


benci la bila ketenangan hidup diganggu pagi2 ahad ni! the boss keep calling, marah2. hoi, ingat gajiku dibayar utk dengar ko marah2 n its SUNDAY??



p/s: macamana nak tenang kalau hidup asik dengar org marah je? oh pleaseeee~ saya mahu kawin dlm masa 2 minggu. saya mahu tenang... tenang.... bertenang.....!

Saturday, February 11, 2012

3 weeks only

Assalamualaikumwarahmatullah..

3 weeks?

oh my~

macam terlampau2 banyak benda tak settle!

1. pinjaman pedang for pegawai sword bearer (please UPNM's QM, please be nice to me)

2. borang nikah! temuduga nikah some more..

3. pegawai sword bearer..(thank marzak for lending your helping hands)

4. guest book (projek DIY separuh jalan. angah, please tlg me siapkan benda alah ni...)

5. DIY bunga manggar. perlu ke x?

6. hantar kad jemputan. (yang dekat2 dah, yang jauh2 sume xpos lagi)

rasanya tu je yg xsetel. benda paling penting adalah borang nikah. xsiap ni xkawin a cek ooooii...


for angah: tolong siapkan ni ye dear... i love you. ni utk tatapan and idea




p/s: buku xpayah balut, ribbon besar tu kalau nak tolong belikan, beli yang silver color, besar macam my hand bouquet punye ribbon tu. mende kat tepi bawah tu nanti aku emailkan. tolong print and fit the size untuk tutup tulisan 'sketch book' tu, and tolong punch kan tepi2 dia guna puncher cantik tu ye.

and lagi satu, untuk page kat dalam tu(PAGE YANG AKU TAK TEBUK KAT TEPI) tolong gamkan ribbon/kertas kaler biru (kat tepi je) supaya bila page yg ditebuk tu ad kat atas page yang tak tebuk, nampak la image tebuk(lacey image) kat stu. get it? if u dont, just call me ye dear! gazillionth thanks to you...! i love u..

Friday, February 3, 2012

hati ini telah dilukai

. . .oleh yg tersayang. . .

Thursday, February 2, 2012

Bilik Tidur Pengantin

Assalamuaaikumwarahmatullah

Minggu ni balik sebab...ayahku kawen lagi! hehe.. akhirnya, ayah bertemu jodohnya, harap2 biarlah kekal sampai bila2...

maknanya, saya perlu:

1. Fitting baju di adlynn untuk majlis nikah n bersanding (my side)

2. Fitting baju di izadebeauty untuk majlis bertandang belah encik mohd hafriz

3. Mintak tandatangan imam, JKKK kg, ayah untuk urusan borang

4. Ambik gambar (lagi) sebab gambar haritu tak cukup. biasala, tentera, kena lebih sket sbb bnyk prosedur

5. Buat bilik pengantin! ambik perabot (hehe, dah bayar 2 bulan lepas, xambik je lagi)



'bedroom favourite. bilalah rumah kami nak siap ni.....nak hias macam ni lah'


antara barang2 yg dah beli untuk blk pengantin:

1. katil queen, sliding-door wardrobe, meja mekap, sidetables

2. aircond(oh tenkiu angah belanja aircon...hikhik)

3. cat violet

4. pasu hiasan (ok, dah siap gubah bunga pun dlm pasu ni)

5. cadar set (beli time sale kat jusco aritu)

6. langsir (fuhh, dah siap jahit..tenkiu angah sekali lagi)

7. karpet (ni beli kat TAKZIMS Arau, pun time sale)

8. [PLAN] beli pengahadang kayu. (sebab bilik aku ni panjang kot, kalau takat perabot asas je dlm tu, mmg bergema la, kosong, xbest)

so, adik2ku sekalian.. mari kita bekerja, Gambatte!

Wednesday, February 1, 2012

my love story


Assalamualaikumwarahmatullah

ramai kawan2 yang trkejut bila sy bgtau diorang yang saya bakal berkahwin sebulan lagi. lepas terkejut, diorang akan tanya, dengan siapa??

haa... pandai x sy sorok? hee..

actually sy dah pun dirisik setahun yang lepas. n majlis merisik tu rupanya terus jadi majlis bertunang. Kitorang (hafriz dan sy) actually plan utk bertunang je (eh, boleh pulak kan?) tapi rupanya terus parents kitorang bincang tarikh nikah n jumlah hntaran semua.. ha, express kan? and majlis yang sememangnya antara family je tu memang sangat simple. sy hanya sediakan coklat n biskut sebagai hadiah je sebenarnya, tetiba tu lah yg jadi hantaran kami. and sebelah dia pun just datang bawa cincin and sepasang kain baju kurung (dah jadi baju raya pun=)).

maknanya kitorang ada masa setahun sebelum majlis.. oh relax dulu.. setahun tu, lambat lagi...

sehari je lepas tu, sy terus kena lapor kursus di ulu tiram, johor selama 4 bulan lebih. and encik mohd hafriz yang hantar.

sebenarnya, kitorng kenal xlama pun.. kenal dia start bulan 5, thanks to my best buddy, Kapt Nur Syazlin sebab jadi matchmaker untuk kitorang.. alhamdulillah, 2 bulan lepas tu kitorang pun couple (ish, macam geli je ayat ni, couple? haha..papela..). so maknanya xsampai setahun pun kenal, lebih kurang 10 bulan je lepas kenal then kitoang pun decide utk bertunang (bertunang ok, bukan bernikah!) haha, ntah pape je, ada ke merancang untuk bertunang je.. pelik..

waktu mula2 kenal, memang dalam fikiran ni macam, 'who are you? i didnt talk to strangers'. sombong ok! ye la, bukan pe, kadang2 strangers ni macam nak main2 je kan.. rerupanya dia memang dah komplot dengan alin awal2... lepas tu bermula la sesi ayat mengayat encik mohd hafriz ni.. sy pulak dalam masa tu rasa confuse sangat sebab sy xkenal! jumpa pun xpernah tau.. bayangkan kitorang boleh bercouple padahal xpernah jumpa..haha kelakar2...macam main2 pun ye jugak.

first time kitorang berjumpa kat datarn senawang, kebetulan time tu sy tengah weekend, so mustila nak balik seremban utk tengok siapakah gerangan kekasih gelapku itu... ok, xgelap. selalunya orang buat blind-date seblum couple kan? tapi kitorang blind-date lepas declare...haha...yakin sungguh kami berdua!

tapi tu lah, dari try2, cuba2, test2, akhirnya. . . kami akan disatukan dalam sebuah ikatan yang sah. insyaAllah. sebulan je lagi. lepas ni, dah xboleh nak main2, xboleh nak merajuk2 sgt. merajuk sket2 boleh la. =P

dia pilihan hati sy. dia pembimbing sy. dia penjaga sy. dia teman saya. harapnya biarlah sampai syurga..sy pun harap boleh jadi isteri terbaik untuk dia. ibu terbaik untuk anak2 kami nanti, insyaAllah..


p/s: i love you more n more n more n chipsmore=)

Tuesday, January 31, 2012

I DO-Do-do-doilies!

Assalamualaikumwarahmatullah...

i love doilies! sgt cantik n mudah ditransform menjadi bunga yg suwit2 gituw.

i use doily to:

1. Buat rosette untuk my family pakai nanti.





2. Buat doorgift untuk kanak. (oh my- kos untuk ni sgt murah ok!).

(opps gambar belum ambik)


3. Alas PINGGAN hantaran. (haa, slalu org pakai dulang kan? ni pinggan betul punya)



4. [PLAN] untuk bunga manggar.



source: HERE


5. [PLAN] centerpieces.



source: alamak, lupela..