Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Happy Birthday

Daisypath - Happy Birthday

Lilypie - First Birthday

Wednesday, June 27, 2012

Nightmare turns beautiful scene-MasyaAllah!

Assalamualaikumwarahmatullah. . .

2 minggu lepas, I was experienced light bleeding dalam 2-3 hari mcm tu.. asal bangun tido je ade, and yang paling risau bila dia start kuar fresh blood..dari pembacaan kalau impantation bleeding tu mcm light pink spotting mcm tu je. and fresh blood means there's something threatening your pregnancy.

Cuak sangat! tapi cuak2 pun, boleh plak saya degil xmau pergi klinik utk check ape2. relax...je. konon2 nak tunggu if bleeding tu teruk baru nak pergi jumpa doktor. Sampaila awal minggu ni saya mimpi yang paling teruk. Saya mimpi saya keguguran. Siap nampak bentuk my little baby amongst the blood yang kuar. .

Maka tanpa berlengah2 lagi, esoknya minta excuse from my senior utk balik awal sbb kalau nak jumpa Dr Tinny kena pergi before 5pm. lepas tu dia akan rehat n malam tukar dr lelaki pulak yang bertugas. No No.. xboleh dr lelaki. . Sampai je 10minit before 5pm. Ingatkan datang nak buat buku terus kat klinik. tapi bila Dr Tinny tanya, saya plan nak bersalin kat mana, and saya kata AnNur di Bangi, terus dia tak bagi. dia kata 'jauhnya. . kalau awak bersalin pada bulan ketujuh macamana? kalau ada complication macam mana? This is your first child, kami taktau pattern kesihatan awak macamana..'

ok, pasrah. .terpaksa buat jugak di KKIA. malas sebnanya sbb kena tunggu dan tunggu dan tunggu. . haih. .

Dah tu dr pun scan. .moment yang paling mendebarkan sangat2 pasal takut ada pape terjadi to my baby. .tapi bila tengok je kat skrin, dr tunjuk baby's heartbeat, 'tengok ni, aktif heartbeats dia..' ' this is baby's leg, this one's baby's hand, look, that's the position. '

rasa macam kata2 dr tu xberapa kedengaran je. . asyik sangat tengok skrin tu, tengok heartbeats di yang aktif tapi sangat kecik. .sangat comel, kaki dia, tangan dia. . .oooh, MasyaAllah, beautiful! tak henti2 senyum tengok imej scan yang dr bagi.

patutla selama ni org excited tengok imej tu. seblum ni saya sendiri pelik, nampak apa kat situ? xpandai nak interpret sebab yang saya nampak hanya blurry white n black. . tapi, bila tengok sendiri punya. .tak henti2 senyum. . . seronoknya hati ni. . .

kesian husband, dia jeles sorang2 bila saya cerita moment 'meeting' saya dengan baby tadi. .hihi. . .

Tuesday, June 26, 2012

stresssnya!

Assalamualaikumwarahmatullah...

baru je lepas angkat call from an old colleague. Bertanya pasal teman sekerja yang dipuji melambung2. Ok fine. cepatnye berita tersebar.. baru je semalam mengadu kt a friend perihal cerit yang xbest ni.

Semalam saya dipanggil oleh my 2nd boss, asking why this and why that.. memang saya akui, banyak makan semut agaknya akhir2 ni, terlupa itu dan ini. but at least, I DO MY WORK SUCCESSFULLY OK!!! sampaikan kerja orang lain yang didivertkan kat saya pun saya buat je. saya yang menurut perintah.

and finally, saya jugak yang dikutuk dan paling teruk, he keeps comparing me with my junior! kalau kerja junior tu memang tip top, buat kerja bagus sangat takpela jugak. ini tak, dah la banyak mulut, merenyeh sana sini, banyak excuses, last2 dia dapat nama yang harum, nama saya jugak yang busuk. geramm! Siap kata 'dia boleh je nak borak2 dengan aku'.. see? saya tau la saya bukan jenis orang yang suka berborak, layan gelak, gosip, umpatan awak tu. saya memang tak suka ok! yang pandai berborak, yang pandai layan gelak, semuanya dapat tempat di hati dia. semuanya akan di excuse dai membuat kerja. saya jugak yg kena jadi kambing hitam, pergi kesana sini, buat itu dan ini. wattheff?

inikah keadilan dalam bekerja? tak adil langsung. tapi memang jenis saya, buat kerja tanpa sebarang excuse. yang saya tau cuma 'ya tuan, yes sir'. saya xpandai nak merenyeh, mengexcuse macam2.

hurmm...sedih =(

Wednesday, June 6, 2012

pengantin baru 3 bulan

Assalamualaikumwarahmatullah..

Kebetulan suami datang ke Perlis minggu ni, so saya telah decide untuk masak sendiri di rumah.

padahal..

kat rumah saya ni mana ada dapur, rice cooker semua? yang ada hanya kipas, tv, sterika, kettle. haish. cmne ni.. xkan nak makan luar je sepanjang seminggu suami disini?

ok. so kami pun berjalan2 ke Kangar untuk tengok kedai letrik. survey2 barang. terberkenan dengan washing machine automatic Sharp yang harganya cuma 800+ and peti ais Panasonic yang harganya 600+.

Tapi..

bulan ni sangat sengkek. dengan gaji yang telah didebit sebanyak RM 700+ sebab skim SBPA yang askar dh pakai awal2 tu, xjadi pakai. so kena pulangkan balik la ape yg dh terambil. banyak tu 700+. dengan mesbill tertunggak yang aku bayar bulan ni sebanyak hampir RM500. see? tu dah tolak RM 1200 dari gaji bersih. maka tinggal la tak sampai RM 1k pun utk bulan ni. huh, sedih.. nasib baik kete dh bayar awal2 haritu..

Maka, saya and suami hanya mampu membeli multicooker untuk bulan ni. saya siap desak suami utk mengeluarkan wang tabung kami utk membeli keperluan2 yang lain. tapi suami xbagi. 'kalau ada kecemasan tiba2 nak jadi cmne??' huh, tu husband yang kata. ok2, suami betul. dia lebih berfikiran jauh. saya mmg berfikir utk time tu je. ish!

Maka..

semalam sangat best. beli keperluan memasak untuk malam tadi je. nasib baik suamiku vegetarian. so xpayah pening nak beli ayam daging udang ikan segala. cukuplah dengan hanya brocolli, capsicum, carrot.. dia dh cukup gembira.. buatkan je sup sayur, telur dadar n nasi putih. perut dia happy mkaan mcm tu. saya pun happy sebab tak payah pening nak masak kari asam pedas segala. heheh dasar pemalas!

Bila dah sampai rumah, taktau nak masak kat mana.. maklumlah mess, maka perabot dalam bilik cuma ada katil single, almari, meja, kerusi. meja dah buat tempat letak tv, xkan nk masak atas tu jugak? maka option yg ada cuma meja ping pong kat ruang tamu yang dah tak dignakan lagi. Suami pun ambik kain basah lap2 meja tu and alas2 dengan surat khabar. oh, daifnya rasa time tu.. memasak lah saya atas meja pingpong yang besar tu, sambil suami tolong cuci2, kemas2 pape yang patut.. terasa indahnya time tu. maklumlah, selama ni kami masih duduk di rumah parents yang dh tersedia segalanya and selalunya saya tak masak pun sebab ibu mertua awal2 lagi dh buat segala. saya tolong tengok dan mengacau je..hehe..

dah siap2 masak, kami makan berdua. juga di meja pingpong. terasa miskinnya.. makan dalam tupperware, alas dengan suratkhabar. mcm kat asrama pulak. tapi terasa indahnya=) walaupun sup sayur saya malam tu terkurang masin, telur dadar yang jadi scramble egg, tapi perasaan tu, sangat indah=)

hurm. tak sabar nak duduk rumah sendiri. tak sabar nak duduk berdekatan dengan suami. tak sabar nak dapat pahala berganda setiap hari.

suamiku, I love you..

Monday, June 4, 2012

mother's milk is the best!

Assalamualaikumwarahmatullah..

Terlalu awal rasanya untuk post pasal breastfeeding things ni tapi, pendidikan awal tu kan penting, betul tak?

Selama ni, aku tengok ibu2 akan menyusukan anak sampai 3 bulan(kot) and then akan beralih ke susu formula. So dulu aku pun dah start2 calculate berapa banyak yg aku kena spend utk beli stok susu formula dalam sebulan. banyak tu.. kalau setin dah RM 60+, bayangkan sebulan berapa? setahun? tiga tahun? banyak okeh....

Tapi kan lately, dh banyak kempen kesedaran tentang pentingnya susu ibu untuk tumbesaran baby.. khasiatnya jangan katalah, memang the best! and yang lagi best.. Allah bagi anugerah susu tu percuma je.. tak payah bayar2.. cer kira sekarang berapa banyak kita bleh berjimat kan? =)

So atas kesedaran tu, saya telah berazam utk mem breastfeed bakal baby yang akan lahir nanti.. insyaAllah dengan keizinan-Nya.. semua ni terinspire waktu saya pergi menumpang kasih kat rumah one of my friend time kat ATMA (UPNM) dulu.. Kapt Mas TUDM.. banyaknye stok susu kat rumah dia! pergi rumah dia, macam pergi gallery penyusuan tau. dengan buku2 parenting, buku2 breastfeeding, panduan itu dan ini.. semuanya berkaitan anaknya.. time tu lah saya rasa, if she can do it, why i cant? kat rumah dia sekarang ada 3 peti ais. 1 peti biasa, 1 deep freezer which is exclusively for the milk storage and satu lagi small fridge, ni standby in case dia kena pergi kursus kat mana2, dia akan angkut sekali. oh my! besarnya pengorbanan.. dah la suaminya jauh di Kuantan, so segala keperluan anak dia, dia buat sendiri. kagum=)

ok back to the topic, sejak mengandung ni, saya rasa ni keperluan paling utama yang saya perlu sediakan. firstly, education berkenaan kepentingan susu ibu. then education to prepare myself: mentally and physically. then, part yang paling best: window shopping! hehe... saya dah pun mensurvey banyak page (ok, window shopping online je..) untuk membeli breast pump and its accessories ni, termasuklah deep freezer, steriliser etc.

Memula survey, saya sangat berminat dengan produk Philips Avent ni.. nampak meyakinkan, and design breastpump dia nampak comfy sangat. dah tengok youtube segala terus jatuh hati..saya pilih Avent ISIS IQ Duo :



tapi kan, bila saya memblogwalking di sana sini, kebanyakannya memilih Medela.. hurm.. rupanya breast pump jenis Avent ni sizing muncung botol tu xsama dengan botol2 yang lain, so maknanya u have to buy bottles from Avent, which is expensive according to my pocket.. walaupun kaler biru to mmg me likey so much! Kalau pump jenis Medela, boleh fit most bottle, jenama tommee tippee ke, jenama little bean ke, Autumnz ke, eh macam2 la.. so maknanya.. bye2 Avent! Medela is my first choice now=) apepun, tepuk poket, tanya selera!



oklah. till then. tata!