Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Happy Birthday

Daisypath - Happy Birthday

Lilypie - First Birthday

Tuesday, August 9, 2016

ibu kurindu, ayah kusayang

my love at first sight... ayah...

Assalamualaikum wbt and good morning! today, 9 August 2016 remarks ayah 59th birthday... happy birthday ayahku..semoga Allah sentiasa memberkatimu... ayah saya ni ceria orangnya, dari kami kecik sampaila beranak pinak ni, ayah bukan orang yg garang (walaupun dia pesara komando). Ceria je selalu, jarangla nak nampak ayah marah2. kalau dia marah pun dia diam. haa kalau dia diam, kami pun risau, sebab biasanya ayah ni happy go lucky je... family ayah besar, adik beradik ada 16 orang. atok dan nenek kami meninggal masa ayah umur 3 tahun lagi.. kesian ayah xsempat nk rakam dalam memori wajah mak ayah dia pun... but lucky him adik beradik ayah yg lain kebanyakan dah besar. so mana yg dah besar, they took turn to look after adik2 yang masih kecil. that's the beautiful of their relationship. masing2 takes the responsibilities bila mak ayah masing2 dah takde. tu yang ayah kejap di seremban, rumah maklang. sekejap di rawang, rumah arwah pakcik zainal... tapi lama di rawang la kan, sebab tu kami dah anggap rumah rawang tu kampung halaman kami. atok dan nenek pun memang asal disitu..

walaupun adik beradik ayah jauh, but they are very close to each other. xdengar kisah gaduh adik beradik ni. great love bounds them together..dan they are soft spoken.. termasukla ayah saya ni... waktu zaman dok asrama, stiap minggu ada postage, ayah kirim roti dari seremban. sebab ayah tau saya sangat suka mkn roti, sometimes the day the postage arrives, roti pun ada yg dah berkulat. but i dont mind. buang kulat2 tu, dan makan the rest. xkan sia2kan apa yg ayah dah beli dan bagi... dekat atma pulak, bila ayah tau saya demam lama, dia datang dengan arwah mak naik motor hantarkan air penawar.. sebak sangat masa tu sbb ayah n mak sanggup dtg semata2 nak hantar ubat untuk anaknya ni.... sampai sekarang pun, kami dah berkeluarga ni, ayah akan keluar awal pagi belikan roti canai for us bila balik paroi... ayah xperlu pun buat semua ni sebenarnya.. kalau nak balik to my stepmother house kat pilah pun dia akan make sure everything goes right kat rumah paroi dulu, baru dia gerak. ayah kata, sekarang ayah ada 2 rumah, 2 keluarga, semua ayah kena jaga hati.. sambil senyum2, kemas2 tu dia ckp mcm tu... relax je, tenang... haih ayah...ayah.......

waktu arwah mak start sakit, ayah jaga bagai menatang minyak yg penuh... time tu saya nampak ayah sangat sayangkan arwah mak. segala apa yg dia dengar boleh menyembuhkan, dia akan bawa mak. pagi sebelum pergi kerja dia akan mandikan mak, suapkan mak breakfast. tengahari dia balik, bawa ubat dari sinseh pula. suapkan makan mangga... hurm....teringat lg, beberapa hari lepas mak pergi mengadap Ilahi, saya sneak out dalam bilik ayah. tak sneak out pun sebenarnya, just masuk sebab nak cium baju mak yang masih tergantung. nampak diary ayah. baca segala catatan ayah masa dari mula arwah mak sakit... sedihnya masa baca, menitik2 air mata... hati seorang suami, xnampak dan xterluah di luaran.. tp sayangnya pada si isteri ni hanya Allah yang tahu...

Ayah... semoga Allah panjangkan usiamu untuk terus beribadah kepadaNya... semoga Allah memberikan kesihatan yang baik kepadanya untuk kami sentiasa melihat ayah senyum, ketawa... dialah ayah, dialah ibuku.... ampunilah dia, segala kesalahannya, semoga Allah terus merahmatinya.... amiiinnnn....


No comments: