Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Happy Birthday

Daisypath - Happy Birthday

Lilypie - First Birthday

Wednesday, January 6, 2016

of 2015 and hello 2016!

Assalamualaikum and hii.. today marks the sixth day of 2016. still, no progress for my thesis. remain. untouched. nak grad ke taknak ni?? here are some recaps of my journey in 2015. tak lah journey mana pun, cerita anak-anak je yg lebih.

being a mother of two boys, it's quite challenging. Alhamdulillah, I did survived with minor scratch here and there. Harith still manja-cheeky boy. still geli dengan pasir, rumput.. adoi.. makan pun mau bersuap so he didn't get his hands dirty. Started the 'why' question everytime.. susah juga mau menjawab.. dia dah boleh questioned anything, kalau janji dengan dia confirm dia ingat... dah pandai bercerita his activity for the day, remember huruf hijaiyah and boleh ikut kita baca surah al fatihah... abc to z, one to eleven (why eleven?? haha). doa makan and doa tidur dah hafal. (haih, tu je ke doa yang awak ajar, ummi?) sebenarnya ummi dia ni taklah rajin sangat mengajar, rajin cari video je kat youtube utk dia tengok sambil belajar. tak lah bertujuan nak push dia belajar pun, tapi if he did learn while enjoying the videos, alhamdulillah....

Hannan pula suka berdikari. makan tak mau bersuap. semua nak sendiri. which then leads me to mop the whole house...huh! Hannan ni fast learner juga. especially apa yg abang dia buat. cepat je ikut. Panjat sana sini tapi,, nak turun nangis.. haha hannan2... Sekarang dah pandai main berdua. Seronok juga intai diorang kalau main dalam bilik. Main blok sama2 last bergaduh sebab Hannan suka jatuhkan blok yang abang dia susun... Hannan suka tarik rambut abang, suka buli abang. Abang Harith redha dan pasrah je. Tak pun nangis. tu lah penyudahnya... Hannan can eat almost everything. Time Harith dulu banyak sangat pantang larang itu ini tak boleh. last2 jadi sgt fussy utk makan. sekarang yang dia makan nasi kosong sahaja atau ikan goreng sahaja. or the combination of both. Takpelah asalkan makan ye.. Dengan Hannan ni xdelah peraturan sangat. apa yang kami mkn or masak, dia makan. buah2 pun dia suka...

Erm, tu perihal anak2.. bulan 5 ni inshaa allah kami akan berlima. hope everything go smooth and well.. permudahkanlah urusan kami membesarkan 3 anak2 yang kecil ni.. I never plan for this third baby, rezeki Allah nak bagi awal, kami terima. so umur 30 dah anak 3, lepas ni mungkin stop for a while. Atau stop terus? bergantung pada rezeki yang Allah tetapkan pada kami sekeluarga... Semoga kami terus istiqamah mendidik dan membesarkan anak-anak amanah Allah kepada kami.. Semoga kami sekeluarga terus diberkatiNya...

Harapan 2016? Nak pantang betul-betul. Nak habiskan master's project ni dengan jayanya. Nak rumah yang lebih organised dan cozy. Nak main dengan anak puas-puas. Nak bina hubungan yang lebih baik dengan keluarga, saudara mara dan sahabat. dan yang lebih penting hubungan yang lebih baik dengan Allah S.W.T. inshaa Allah...