Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Happy Birthday

Daisypath - Happy Birthday

Lilypie - First Birthday

Wednesday, September 24, 2014

Wean Off

Assalamualaikumwarahmatullah and good day!

Dah 2 hari training Harith untuk wean off. Since umur dia 1 tahun 1 bulan dia dah x breastfeed. Tapi bila malam, mesti nak melekap je sampai tertidur. Until I have decided to wean him off from me..huhu..sedih, tapi apakan daya, less than 2 month our second bub will come out, insyaAllah.. so Harith, please make way to your adik baby ye..

Dalam masa beberapa hari before, dalam kereta waktu nak hantar dia ke rumah pengasuh, or before dia nak tido, I keep reminding him, 'Harith dah big boy, n*n*n no, no, no. Ummi popok ye'. Then he'll nod and say 'no,no,no'. Tapi bila I'm about to put him to sleep, dia akan merengek and I surrendered. Tapi sejak semalam, nekad betul untuk tidurkan dia without n*n*n. I ignored him, dia merengek jugak, lama2 popok dia, dia tertidur sendiri.

Tapi last night, I remembered one of my friend ada post kat fb yang dia bacakan storybook for his son until anak dia tertidur. Then i read him a story. I made up a story yang sebenarnya tak best pun, last2 dia tertidur sendiri! X sampai ending cerita lagi dia dah tertidur!


Well done baby Ummi..... You're a big boy now, you did a very good job!

Friday, September 19, 2014

hiatus

Assalamualaikumwarahmatullah and good morning!

I am 31 weeks today! Alhamdulillah everything went well, smoothly, the last check up marks me as the happiest mom on earth with 5 kg increasing on the weight scale! haha... padan muka, kan dah kena minum air gula.. hopefully it's not GDM (again!)

Preparation for this baby, it's 70% in progress.. banyak beli garments je sebab abang Harith punya barang2 masih elok dan boleh diguna. I can save much! Xpayah breastpump, storages, car seats, bouncers, yada yada...

Harith is in the phase of menceceh.. He walks everywhere chanting things that I don't even understand.. pity him, ummi yang xpandai translate what you are saying actually.. But, no 'ummi tak fahamla Harith cakap apa' in front of him. that will make him disappointed, kan? Ni pun dapat ilmu lepas baca few tips from a blogger elsewhere (xingat siapa). Seboleh2nya husband and I guessing what he's trying to say... semoga kami istiqamah..

I'm on my second semester for the master's programme in UTM Razak School.. Struggling to catch up with the already safety and health persons.. ye la, 1st degree ambik civil eng, tetibe master ambik OSH kan.. sape suruh! haha.. tapi alhamdulillah, kelas pun twice a month je, on weekend, so takdela rasa berat sangat.. semoga Allah permudahkan urusanku...

And alhamdulillah, finally dapat pun duduk kuarters! huh, lamanya tunggu baru dapat kan. So now kami busy packing, cleaning, organizing... rumah sewa sekarang adalah sangat best, tapi apakan daya.. jauh nak datang pagi2 tu.. goodbye 162 Residency... our second rumah sewa after the first one in Kg Pandan kerap sangat dilanda masalah air..

Oklah that's all for now..
toodles!!